Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave.
Mając na uwadze niebezpieczeństwo związane z używaniem tworzyw sztucznych chcielibyśmy zaproponować w pełni naturalną alternatywę do stosowanych powszechnie plastikowych słomek.
Nasze słomki nie zawierają plastiku, bioplastiku, PLA ani żadnych składników chemicznych. Bazą do ich wykonania są włókna bambusa połączone skrobią kukurydzianą. Słomki mogą być kompostowane. Ulegają biodegradacji w naturalnych warunkach.
Nie zawierają plastiku ani PLA.
Zakres temperatur -20 do +100 C.
Nie zamakają.
Idealne do smoothie i koktajli (8 mm x 210 mm)
Do produkcji słomek wykorzystywane są włókna bambusa . Bambus z jednej strony jest bardzo wytrzymałym surowcem a z drugiej potrafi osiągnąć swój maksymalny rozmiar w ciągu trzech lat. Na Tajwanie gdzie produkowane są nasze słomki jest ok 185 tysiące hektarów lasów bambusowych . 11 tysięcy hektarów wystarczyłoby do pokrycia całorocznego zapotrzebowania na słomki z całego świata.
Sam proces technologiczny nazywany suchym przetwarzaniem i formowaniem nie powoduje zużycia a tym samym zanieczyszczania wody. Nie wymaga też używania jakichkolwiek środków chemicznych.
Zapraszamy do współpracy bary, puby, restauracje, hotele, klientów indywidualnych oraz wszystkich, którzy chcieliby zastąpić plastikowe słomki w pełni naturalnymi przyczyniając się w ten sposób do ograniczenia zużycia tworzyw sztucznych w naszym otoczeniu.
8
Aż 8,3 miliarda plastikowych słomek zanieczyszcza plaże na całym świecie.
320
320 milionów ton plastiku produkuje sie każdego roku na świecie .
8
Ponad 8 milionów ton odpadów z tworzyw sztucznych dryfuje w tej chwili w morzach i oceanach.
200
Plastikowe słomki rozkładają się 200 lat a i tak po tym czasie nie ulegają całkowitej degradacji.
20
Tylko 20 procent plastiku na świecie poddawane jest recyclingowi.
1
Ponad milion ssaków morskich, żółwi oraz ptaków ginie każdego roku w wyniku zanieczyszczenia odpadami z tworzyw sztucznych .
Ulegają biodegradacji w naturalnych warunkach.
Nie wydzielają zapachu ani smaku.
Posiadają certyfikaty dopuszczające do stosowania z żywnością.