Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave.
Ochrona nas samych jak i naszej planety przed szkodliwym działaniem odpadów z tworzyw sztucznych jest tematem, o którym mówi się coraz częściej.
Jednym z bardziej popularnych produktów wykonanych z plastiku są słomki. W Polsce zużywamy ich około 3 000 000 każdego dnia. Pomyśleliśmy , że gdyby udało nam się znaleźć jakąś alternatywę pochodzenia naturalnego to moglibyśmy mieć swój wkład redukcje zużycia niebezpiecznego plastiku.
Od początku zrezygnowaliśmy z promowania słomek z bioplastiku i PLA. Wprawdzie producenci twierdzą, że są one biodegradowalne jednak w praktyce okazuje się, że potrzebują do tego określonych warunków jak wysoka temperatura i wilgotność.
Słomki z makaronu są dość kruche poza tym smakują jak ... makaron. Słomki papierowe mogą zamakać a poza tym do produkcji celulozy zużywa się i zanieczyszcza duże ilości wody.
Dobrym rozwiązaniem wydają się być słomki z łodyg pszenicy lub z trawy wietnamskiej jednak nie nadają się one do wszystkich napojów ze względu na średnicę. Te drugie mogą zostawiać smak i zapach.
Na szczęście znaleźliśmy produkt, który z jednej strony jest w 100 % naturalny a z drugiej doskonale zastępuje stosowane do tej pory plastikowe słomki.